Het onderstaande artikel verscheen woensdag 17 januari in De Gelderlander:

BERG EN DAL – Het wielerevenement Omloop der Zevenheuvelen vindt dit jaar gelijktijdig plaats met het WK Wielrennen voor Studenten. De organisaties hebben de handen ineen geslagen. Het WK kan daardoor op zondag 14 juni gebruik maken van het reeds beproefde parcours van de Omloop. 

Door beide evenementen op dezelfde  dag te laten plaatsvinden, blijft de overlast voor de omgeving beperkt, stelt Joost van Wijngaarden, die zowel het WK als de Omloop organiseert. Vorig jaar vond de Omloop der Zevenheuvelen op 7 juli plaats. "Twee wedstrijden dicht achter elkaar zou niet goed zijn voor het draagvlak onder omwonenden en ondernemers", zegt Van Wijngaarden.

Beide organisaties worden deels door dezelfde mensen geleid en hebben deels dezelfde vrijwilligers. "Ook daarvoor is het makkelijker om ze gelijktijdig te houden. Zo kunnen we optimaal van elkaars kennis profiteren.”

Parcours

Het WK voor Studenten omvat die dag zowel een wegwedstrijd voor dames (91 kilometer, 6 rondes) als heren (136 kilometer, 9 rondes). Het parcours (onder meer via Zevenheuvelenweg, Oude Kleefsebaan en op en af door Beek-Ubbergen) is daardoor al een groot deel van de dag bezet.

"Dat heeft als gevolg dat we dit jaar geen wedstrijd voor amateurs kunnen houden. De koers voor de recreanten (3 rondes) houden we wél, want dat is onze belangrijkste doelgroep. Voor amateurs is de Omloop een van de vele wedstrijden, voor recreanten is het dé koers waar ze maanden voor trainen en naartoe leven", zegt Van Wijngaarden.

Hoog niveau

Volgens de organisator zet de Omloop der Zevenheuvelen elk jaar qua wedstrijden een stap omhoog. "Eerst organiseerden we het NK Studenten, daarna hadden we de KNWU Clubcompetitie erbij en nu het WK Studenten. Die stijgende lijn willen we volhouden. Volgend jaar hopen we op landelijke wedstrijden voor beloftes of de topcompetitie. We gaan voor het hoogste niveau."

Op de dag van de Omloop wordt ook Fakro's Mooiste verreden, een toertocht van 80, 110 of 140 kilometer. Inschrijven voor zowel de toertocht als de recreantenkoers kan vanaf 1 maart via de site van Omloop der Zevenheuvelen.

Deel dit bericht