Liever niet de hoge snelheden en het gedrang van de wedstrijden, maar toch actief genieten van het evenement en de schitterende omgeving? Dan is de toertocht iets voor jou! 

Tijdens een uitgepijlde toertocht van 40, 75, 115, 140 of 160km (inclusief meerdere tussenstops), laten we je de mooiste landschappen en uitzichten van het Rijk van Nijmegen en onze Duitse achtertuin zien.

Start en finish is in het kloppend hart van de Omloop der Zevenheuvelen op de Nijmeegse Kwakkenberg. Dit village d’arrivée is het centrum van zowel de wedstrijdevenementen als de toertocht. Een bruisende plek, waar je onder het genot van een hapje en een drankje na afloop van jouw rit kan genieten van een puik staaltje wedstrijdsport.

Wist je dat onze toertocht in 2022 door de NTFU is beoordeeld als ‘extra goed geregeld’? We bieden een totaalervaring waarbij we iedereen zo veel mogelijk ontzorgen, zodat jij als deelnemer alleen maar hoeft te fietsen en te genieten!

Starttijden

Starten kan tussen 08:00 en 09:30 uur. Daarna maakt de eerste wedstrijd namelijk gebruik van dezelfde startstraat. Starten voor de toertocht kan dan in principe nog wel, maar je kunt geen gebruik maken van de originele startstraat. We adviseren iedereen dus uiterlijk 09:30 uur te starten voor de complete toertochtbeleving.

De toertocht is nog leuker wanneer je samen met vrienden of collega’s rijdt. Je kan je daarom ook als team inschrijven!

Routes

Onze routes worden zeer goed gewaardeerd door onze deelnemers, vanwege hun variatie en hoogtemeters. Daarnaast zijn ze netjes uitgepijld, maar sturen we je ook de GPX-file toe, zodat je de route kunt uploaden op je fietscomputer.

We bieden toertochten aan van 40, 75,  115, 140 en 160 kilometer. De routes zijn vrij van onverharde stroken en bestaan grotendeels uit asfalt. Onze routes zijn daarnaast stoplichtvrij!

Alle routes geven een impressie van de schoonheid van het Rijk van Nijmegen. Dat betekent een zeer gevarieerde route met heuvels, polder, schitterende natuur water en bruggen! Bekende beklimmingen worden afgewisseld met onbekendere segmenten. Je fietst zoveel mogelijk in een groene omgeving in autoluw gebied, maar doet daarnaast ook de Spiegelwaal een van de trekpleisters van hartje Nijmegen aan. Dat alles zonder oponthoud.

 


40km – 350 hm

De kortste route die we aanbieden is 40 kilometer lang. Gezien de korte afstand is deze route zeer geschikt voor gezinnen die samen een mooie ochtend op de fiets willen beleven. De route is bijzonder afwisselend en leidt langs on-Nederlandse uitzichten rondom Groesbeek. Via de rand van het Reichswald fiets je over de Duitse grens weer terug naar het startpunt. Dit mag dan misschien de kortste route zijn, maar omdat je door een heuvelachtig gebied rijdt is het een prachtige uitdaging voor iedereen. Ook handbikers kunnen op deze route hun hart ophalen. 

Wist je dat jongeren onder de 16 jaar al voor 5 euro mee kunnen doen aan onze toertocht?

75 km - 400 hm

Onze 75 kilometer route is de startlus van alle langere afstanden. Op deze route doe je naast de bekende 7 heuvelenweg nog een aantal andere parels rondom Nijmegen aan. Denk aan de bossen tussen Groesbeek en Malden, Malden International Airport en de Hatertse Vennen, een prachtig natuurgebied tussen Wijchen en Nijmegen. Via het terrein van de voormalige soepfabriek rij je daarna langs de oude haven de binnenstad van Nijmegen in, om direct rechtsaf de brug over de Waal op te draaien. Vanaf deze brug heb je een prachtig uitzicht over Nijmegen en de Spiegelwaal. Deze zijtak van de rivier is een grote trekpleister voor de Nijmegenaren. Bij zomerdag liggen de strandjes vol met recreanten en schooljeugd en diverse watersportverenigingen hebben hier hun thuisbasis. Hier in Nijmegen Noord doe je onze pleisterplaats aan en fiets je over de brug terug naar de oude stad. Van daaruit maak je een mooie lus over een paar oude dijkjes door de Ooijpolder naar Duitsland. Tenslotte maak je een doorsteek naar de laatste 10 kilometer van alle afstanden. Een heuvelachtige finale met de klim van de Derdebaan als scherprechter.

115 km - 550 hm

Op onze 115 kilometer volg je de route van de 80 kilometer tot in het Duitse dorp Zyfflich. Van daaruit vervolg je het polderlandschap over oude boerenweggetjes naar de stuwwal van Kleef. Op deze stuwwal vind je de eerste serieuze klim van de route, via een oude postweg naar de watertoren van Kleef toe. Je vervolgt je weg door de buitenwijken van Kleef, over de grens van stad en bos. Hier maak je een doorsteek door het Reichswald in de richting van de Kartenspielerweg. Dit brede, geasfalteerde bospad loopt ruim 6 kilometer rechtdoor maar is allesbehalve vlak. Dit is hét segment om eens flink gas te geven en de benen te testen. Aan het eind van de Kartenspielerweg vind je aan je linkerhand de tweede pauzeplaats van de route.

Wat volgt is de geaccidenteerde finale van ongeveer 20 kilometer met de Ubbergse Holleweg als scherprechter in de laatste kilometers van de route.

140 km - 700 hm

Heb je dit seizoen al een aardige conditie opgebouwd? Dan is dit jouw route! Het eerste deel van de tocht gaat gelijk op met de 115km route. Maar in plaats van al in Kleef via het Reichswald terug te draaien naar het zuiden maak je nog een schitterende, bosrijke lus richting Goch en Kessel. Op de beruchte Kartenspielerweg kom je terug op de route van de 115km. En pak je je welverdiende versnaperingen mee in Grafwegen, op de grens van Nederland en Duitsland. 

Wat volgt is een finale van dik 30 kilometer, waarin je naast de Ubbergse Holleweg ook nog op de Derdebaan en de 7 heuvelenweg leeg kan rijden!

160 km – 900 hm

Voor de mensen voor het allemaal niet lang en ver genoeg kan zijn hebben wij de 160km ontworpen. Naast de hoogtepunten zoals beschreven in de andere routes hebben we hier, na het tweede pauzepunt in Grafwegen, een prachtige lus richting Mook toegevoegd. In deze lus kom je nog enkele klimmen tegen waarvan de Zevendalseweg niet onvermeld mag blijven. Dit (smalle) fietspad loopt vanaf de rijksweg bij Plasmolen langs een prachtig dal, met uitzicht op Natura2000 gebied “de Jansberg” golvend omhoog tot op de grens van Limburg en Gelderland. Dit is ontegenzeggelijk de mooiste klim van onze regio. Je daalt langs het MTB bikepark af richting Mook, om de lus te vervolgen met een rustige klim naar het oude jachtslot. 

Na 20 prachtige kilometers kom je terug bij de pauzeplaats in Grafwegen, waar je je energievoorraad aanvult voor de geaccidenteerde finale van dik 30 kilometer.

De inschrijvingen voor de toertocht lopen via de website van de NTFU.

Een wielerevenement voor iedereen!

Wij vinden het belangrijk dat ons wielerevenement toegankelijk is voor iedereen. Van de snelle, fanatieke wedstrijdwielrenner, tot de bourgondische toerfietser. Ook de aangepaste sporter op ligfietsen en/of tandems en ouderen op elektrische fietsen zijn van harte welkom om deel te nemen aan onze toertocht. Zij schrijven zich net als iedereen in voor de toertocht via het inschrijfformulier hieronder. Het is aan elke deelnemer voor zich om te kiezen welke van de vijf afstanden hij of zij zal rijden.

De keuze voor de te rijden afstand hoeft bij inschrijving nog niet gemaakt te worden, dat mag elke deelnemer op de dag zelf bepalen. Op de splitsingen zullen duidelijke aanwijzingen worden gegeven.

 

Deelname

Inschrijven voor de Omloop der Zevenheuvelen-toertocht kan vooraf via de NTFU. Ook op de dag zelf kun je nog inschrijven, maar dit is dan wel iets duurder.

De Od7H is een volledig uitgepijlde toertocht met vijf verschillende routeopties. Je ontvangt op de dag zelf van ons een uniek gepersonaliseerd stuurbordje, daarna kun je vertrekken. Onderweg kun je genieten van onze bourgondische verzorgingsposten. Bovendien krijg je 1 Od7H-consumptiemuntje en ben je na je finish welkom op ons Village Arrivée om van de wedstrijden te genieten.

Finish in Village Arrivée

Aan het einde van de zware, maar vooral mooie toertocht kom je terecht bij de finish met het Village Arrivée, grenzend aan het wedstrijdparcours. Je remt al wat af wanneer je in de buurt komt van de finishboog. Je wordt vriendelijk welkom geheten in ons Village Arrivée. Hier kun je weer helemaal tot rust komen. Gezellig napraten met alle deelnemers en uiteraard genieten van een prachtige wielerwedstrijd die daar op dat moment plaats vindt op ons afgezette wedstrijdparcours. De Od7H-munt die je bij je inschrijving hebt ontvangen kun je in ons Village Arrivée uitgeven. Waaraan? Aan een lekker biertje bijvoorbeeld! 

Douches en kleedruimten

Bij de start bij het Afrika Museum zijn geen douches en kleedruimtes voorzien. Het is dus het makkelijkste om omgekleed naar de start te komen. Wie toch nog moet omkleden, kan terecht in Dorpshuis Kerstendal aan de Kerstendalseweg in Berg en Dal, op zo’n 2 kilometer van de start. Er is daar zeer beperkte parkeerruimte beschikbaar. We adviseren iedereen veilig en gratis te parkeren bij het Afrika Museum.

Goed voorbereid aan de start!


Od7H-munten

Alle deelnemers aan de toertocht ontvangen 1 ‘Od7H-consumptiemunt’. Tijdens ons evenement kan men met onze eigen Od7H-consumptiemunten afrekenen op ons Village Arrivée, waar je bij de finish van de toertocht op uitkomt. Elke consumptiemunt representeert een waarde van €3,-, welke als korting kan worden ingezet.

Parkeren

Parkeer je auto veilig en gratis direct aan de start van de toertocht. Het adres is: Afrika Museum, Postweg 6 in Berg en Dal.