De Omloop der Zevenheuvelen begint inmiddels een echte klassieker te worden, maar is ook nog steeds een jong en groeiend evenement dat elk jaar op zoek blijft naar de beste invulling van haar programma. De toertocht met drie afstanden is een constante in het aanbod. Het wedstrijdprogramma heeft al de nodige diversiteit gekend.
In de inmiddels vijf edities die sinds 2017 georganiseerd zijn in Berg en Dal, kende het wedstrijdprogramma al de volgende categorieën: recreanten (’17, ’18, ’19, ’22, ’23), sportklasse (’23), amateurs/sportklasse (’17, ’18, ’19), junioren klimmerstrofee (’17) elite/belofte heren (’17), clubcompetitie heren (’18, ’19), Women Cycling Series (’22) en Men U23 Road Series (’22, ’23).

In 2024 zal de Omloop worden verreden op zondag 7 juli en staan in ieder geval op het programma:

  • AGU Topcompetitie vrouwen
  • AGU Clubcompetitie mannen

 

De organisatie licht de keuzes toe:

Topcompetitie vrouwen
“Ons wedstrijdprogramma grossierde tot nu toe vaak nog niet in vrouwenkoersen. Dat geluid klonk weleens vanuit onze volgers, maar dat vonden we zelf ook vervelend; onze datum kwam vaak gewoon niet goed uit met de nationale vrouwenkalender. Nijmegen is een hele inclusieve stad met heel veel fietsende vrouwen. Alles wat Nijmegen de laatste jaren heeft voortgebracht aan wielerprofs, rijdt in het vrouwenpeloton. Denk aan Maud Oudeman en Eva van Agt (beiden Visma-Lease a Bike), Esmee Peperkamp (Team DSM Firmenich-PostNL) en Femke de Vries (GT Krush Rebellease). Daarom past het heel goed bij dit evenement om ook eindelijk een vrouwenkoers van hoog niveau toe te voegen. We zijn daarom erg blij dat het is gelukt om onderdeel te worden van de AGU Topcompetitie Vrouwen. Zo kunnen we blijven aantonen dat ons wedstrijdparcours enorm geschikt zou zijn om eens het NK Wielrennen “.

In de AGU Topcompetitie Vrouwen vormt de Omloop der Zevenheuvelen in 2024 de finalekoers in een competitie van vijf wedstrijden met verder de Zuiderzeeronde (7/4), de EPZ Omloop van Borsele (20/4), de Luba Ladies Classic (8/6) en de Wielerdag Roden (9/6).

Clubcompetitie mannen
Terug van weg geweest bij de Omloop der Zevenheuvelen: Clubcompetitie voor mannen. In 2018 en 2019 was dat al het geval, maar daarna zocht de organisatie het een stapje hogerop in de U23 Road Series. In 2022 en 2023 maakte de Omloop der Zevenheuvelen deel uit van deze Nederlands/Belgische beloftencompetitie. “In 2024 geven we prioriteit aan een mooie vrouwenkoers van hoog niveau. Daar past dan nog wel een herenkoers op clubcompetitieniveau naast, maar geen U23 Road Series die een langere wedstrijdafstand vereist”, licht de organisatie de keuze voor de Clubcompetitie voor mannen toe.
Voorzitter van de Stichting Clubcompetitie, René Bastiaansen is blij met de keuze van de Omloop der Zevenheuvelen: “Ik ben heel blij dat we deze wedstrijd weer terug hebben in ons klassement. De Omloop der Zevenheuvelen is een prachtige wedstrijd met een uniek parcours. Echt een meerwaarde voor de Clubcompetitie”.

De AGU Clubcompetitie mannen bestaat verder uit: Zuiderzeeronde (7/4), Omloop Simpelveld (21/4), Wielerdag Roden (9/6), Ploegentijdrit Gilze (29/6) en Omloop Ooststellingwerf (15/9).

Aanvullingen wedstrijdprogramma
Evenals voorgaande jaren zal er in het wedstrijdprogramma van de Omloop der Zevenheuvelen niet alleen ruimte zijn voor competitiewedstrijden van hoog niveau, maar bieden we ook graag onderdelen voor de breedtesport aan. Welke categorieën dit jaar een plek in ons wedstrijdprogramma krijgen, moet nog worden vastgesteld. Meer info daarover volgt snel.

Meer nieuwe plannen
Achter de schermen werkt de organisatie van de Omloop der Zevenheuvelen aan meer nieuwe plannen voor de editie van 2024. Zo wordt er gewerkt aan een nieuw wedstrijdparcours en wordt er gesproken over een nieuwe startlocatie, omdat starten bij het Afrika Museum allerminst vanzelfsprekend is geworden door sluiting van het museum. Binnenkort verwacht de organisatie meer nieuws naar buiten te kunnen brengen.

Deel dit bericht