De organisatie werpt een blik vooruit op de drie wedstrijden, geheel in stijl met de Wielerflits voorbeschouwing, inclusief pronostiek.

Parcours

De clubcompetitierenners kijken er reikhalzend naar uit. Amateurs en sportklasserenners wisten zich binnen 20 uur met 150 man in te schrijven. Recreanten komen van heinde en verre om eens te kunnen koersen in een wedstrijd op een écht parcours.
En dat parcours mag er zijn. Lichtelijk uitgebreid ten opzichte van vorige editie ligt er op 8 juli een ronde van 10,3 km klaar met steeds liefst 150 hoogtemeters. Scherprechter is de Boksheuvel, de eerste klim op de Zevenheuvelenweg. Het gaat echter met name de opeenvolging van heuvels zijn die de koers zo zwaar maakt. De weersomstandigheden zijn bovendien prachtig. Het beloven drie geweldige koersen te worden voor publiek en renners.

Berg en Dalsprint
De bergsprint in deze Omloop ligt getrokken ter hoogte van Ketelwoud, op camping Nederrijkswald. Omdat de renners om hier vanaf het laagste punt te komen niet alleen klimmen, maar ook dalen, is er geen sprake van een Bergsprint, maar van de ‘Berg en Dalsprint’, verwijzend naar zowel het hoogteprofiel, als de gemeente waarin het evenement zich afspeelt. In elke wedstrijd ligt er aan het einde van de wedstrijd een prijs klaar voor de renner die gedurende de rondes de meeste punten verzamelde.

 

Amateurs/sportklasse (09:30u)

Nog geen 20 uur was er nodig om deze categorie uitverkocht te laten zijn. De deelnemers die hier aan de start staan, zullen dan ook tot hun kruintjes gemotiveerd zijn om hier vandaag te vlammen in Berg en Dal. Kijkend naar de startlijst zien we dat viervoudig Nederlands Kampioen bij de profs, Winnaar van de Amstel Gold Race en vier Touretappes, Erik Dekker weer aan de start verschijnt. De nummer 7 van vorig jaar moet het opnemen tegen veel lokale favorieten. Stipbike Racing Team brengt Jernst Tempelaar, de nummer drie van vorig jaar, aan het vertrek. Hij wordt ondersteund door acht ploegmaats die allen de Marmotte laten schieten om als collectief een sterke prestatie neer te zetten in Berg en Dal. Met een renner van NSWV Mercurius en acht deelnemers namens het herrezen R&TC Groenewoud staan er meer renners met veel thuispubliek aan de start. Namen om verder in de gaten te houden: Wilbert Broekhuizen, de trainer van BEAT Cycling die vorig jaar derde werd bij de recreanten; Luc Ducrot, zoon van Maarten Ducrot, winnaar van het bergklassement en de nummer vier van vorig jaar. Studerend Nederland kijkt naar Dirk van Leuken van ESWV Squadra Veloce en Bart Schoon van WSWV Hellingproof, renners die sterk voor de dag komen in de SWN Studentencup.
 

*** Erik Dekker

** Jernst Tempelaar, Luc Ducrot

* Wilbert Broekhuizen, Dirk van Leuken, Bart Schoon

 

Recreanten (11:45u)

Voor de meeste recreanten is het deelnemen aan de Omloop al een doel op zich, uitrijden zou helemaal geweldig zijn. Sommige renners zijn echter al meer door de wol geverfd, hakken vaker met dit bijltje of komen terug van de licentiehouders en komen met hele andere ambities naar Berg en Dal. Het niveauverschil zal naar verwachting groot zijn in deze categorie. De verwachting is dan ook dat er zich een grote groep met sterke mannen gaat afsplitsen die gaat strijden om de winst. Het veld is te onbekend en onvoorspelbaar om een serieuze pronostiek op los te laten, dus beperken we ons tot het noemen van de opvallende namen en renners met een verhaal. Diederik Benders is oprichter van NSWV Mercurius, met Otherside Software hoofdsponsor van deze wedstrijd en de laatste maanden weer afgetraind als nooit te voren. Houd deze man in de gaten als hij demarreert! Nog een oprichter aan de start: Gaby van Caulil van de Gelerijders, vorig jaar 10e. We zien de naam van Danny Groenewegen aan de start, enfin, het lijkt er op. Ook de voorzitter van Studenten Wielersport Nederland, Yoram Carboex, uit Maastricht, staat aan de start. Bovendien is daar Thijs Poelstra, de inwoner van Berg en Dal die vorig jaar voor eigen publiek afscheid nam van koersen op eliteniveau. We zijn zeer benieuwd hoe ver hij kan komen op dit niveau. Speciale aandacht voor Bas van den Hoven en Freek van Empel, van het Dutch Transplant Cycling Team; beide zijn orgaangetransplanteerd. Last but not least een eervolle vermelding voor de 6 deelnemende leden van Mercurius en liefst 18 (!) deelnemers namens R&TC Groenewoud.

*** Diederik Benders

** Thijs Poelstra, Gaby van Caulil

* R&TC Groenewoud, Danny Groenewegen, Ruben Meijerink

 

Clubcompetitie heren elite/beloften (14:00u)

Het belooft een tactisch ploegenspel te worden. Sterke ploegen in de voorbije clubcompetitiekoersen als VolkerWessels, De Jonge Renner en Sensa Kanjers voor Kanjers hebben een sterke ploeg bij zich en kunnen het heft in handen nemen. Met ploegen van slechts vijf renners lijkt het echter onmogelijk deze koers in een sterke greep te nemen. Renners die al succesvol waren dit jaar in de clubcompetitie zoals Jesper Rasch (West-Frisia), Jeff Vermeulen, Jelle Wolsink (beide VolkerWessels), Robin Löwik (IJsselstreek) en Jelle Johannink (Sensa) zijn rap, maar overleven ze de 14 rondes vol heuvels ook? Voor de één lijkt dat lastiger te worden dan voor de ander. Misschien moet er meer gekeken worden naar mannen die in het Limburgse land uit de voeten kunnen zoals Arjan Hofman (Sensa), Remco Esselaar (Snelle Wiel), winnaar van de Arden Challenge Gert-Jan Bosman (VolkerWessels), Arno Kleinjan (Jan van Arckel), Jelmer Asjes (WPGA) en Nils Sinschek (De Jonge Renner), winnaar van de Bergomloop Simpelveld. Of is het parcours daar toch niet selectief genoeg voor en kunnen de sprinters erbij blijven? Het lijkt er op dat sommige ploegen de koers zullen moeten hard maken op de heuvels om een goed resultaat te boeken. Tenslotte natuurlijk de onvermijdelijke vraag of thuisrijder Hans Dilling (DFVCT) dit keer gevrijwaard blijft van pech op dit rondje…

*** Gert-Jan Bosman (VolkerWessels)

** Nils Sinschek (De Jonge Renner), Jelmer Asjes (WPGA)

* Robin Löwik (IJsselstreek), Jelle Johannink (Sensa), Jesper Rasch (WestFrisia)

Deel dit bericht