De vijfde editie van de Omloop der Zevenheuvelen van zondag 9 juli 2023 is zeer geslaagd verlopen. De weersomstandigheden boden de nodige uitdagingen voor deelnemers en organisatie, maar ook daar werd door een ieder goed naar gehandeld.

Onbezorgde toertocht
Met een toertocht voor zo’n 600 deelnemers, een wedstrijdprogramma met de U23 Road Series als hoogtepunt en een ongewijzigd wedstrijdparcours, leek de vijfde Omloop der Zevenheuvelen in veel opzichten op editie vier. Warmte en de dreiging van onweer zetten de organisatie echter toch weer voor nieuwe uitdagingen.
Met temperaturen tussen de 22 en 32 graden, was er sprake van een erg warme dag op de fiets. Toerdeelnemers werd opgeroepen extra vroeg te vertrekken en eventueel een kortere afstand te fietsen dan gepland, om de overlast van de warmte te beperken. Veel toerders gaven hier gehoor aan, waardoor een mooie spreiding van de drukte bij start, finish, tussenposten en op de routes ontstond. Ook het advies om veel te drinken werd massaal opgevolgd met de nodige rijen voor de waterpunten op de pauzeposten tot gevolg. Gelukkig kon de organisatie iedereen van voldoende water en proviand voorzien en was er EHBO aanwezig om oververhitte deelnemers goed op te vangen. Zodoende was er sprake van een dag onbezorgd fietsplezier voor alle deelnemers, die na afloop de vochtvoorraad gretig bijvulden op het sfeervolle Village Arrivée aan de Van Randwijckweg.

Friesland en Vlaanderen boven in de koers
Op dat Village Arrivée was inmiddels de Sportklasse wedstrijd te aanschouwen die zonder problemen verliep. Na vier rondes over het afgesloten wedstrijdparcours van 15 kilometer toonde Marco Swierstra uit het Friese Grou zich de beste klimmer op het heuvelachtige parcours. Marten Koster en Florian Bont completeerden het podium.
Het hoofdprogramma bestond uit de U23 Road Series voor beloftevolle wielrenners tot 23 jaar van de beste Nederlandse en Belgische teams. Opleidingsploegen van DSM-Firmenich, Soudal-QuickStep, Lotto-Dstny en Intermarché-Circus-Wanty kleurden de koers en vormden al snel een grote kopgroep met de beste renners die ging strijden voor de dagwinst. Daaruit ontsnapte op één van de steile klimmetjes nog een drietal Vlaamse renners dat uiteindelijk vooruit bleef. Jasper Dejaegher (Intermarché-Circus-Reuz) toonde zich uiteindelijk de sterkste, voor Warre Vangheluwe (Soudal-Quick-Step) en Victor Vercouillie (EFC-L&R).

Daarmee stond er voor het tweede jaar op rij een Belg op het hoogste treetje bij de Omloop der Zevenheuvelen, na de winst van Vincent van Hemelen (Lotto-Soudal) in 2022; Van Hemelen is inmiddels prof bij Sport Vlaanderen-Baloise. Ook voor Jasper Dejaegher ligt er ongetwijfeld een mooie toekomst in het verschiet; ‘De Omloop’ was al zijn zesde overwinning van het seizoen na winst in onder meer Romsee-Stavelot-Romsee (Ardennen), de Wim Hendriks Trofee (kasseien) en etappes in de Tour du Loir et Cher en Tour d’Eure-et-Loir.

Wedstrijdprogramma ingekort
De U23 Road Series zou eigenlijk 10 rondjes (150 km) duren, maar werd uiteindelijk ingekort tot 8 rondjes (120 km). Aanleiding hiervoor was in eerste instantie de warmte – een extra lange uitputtingsslag zou voor onnodige gezondheidsrisico’s zorgen – en uiteindelijk ook om voor het onweer gefinisht te zijn: rond 15:30u. De wedstrijd voor recreanten, die nog van 16:45u tot 18:00u had moeten plaatsvinden werd door de organisatie afgelast halverwege de dag. Direct na de finish van de U23 Road Series begon de organisatie met de afbouw van het evenement om zodoende om 16:30u met alle vrijwilligers binnen te zijn; veilig voor het onweer dat inderdaad losbrak kort daarna.

Inzet vrijwilligers
Na de geforceerde onderbreking konden alle vrijwilligers niet wachten om het restant van de afbouw met grote getalen aan te vliegen. Het gezegde vele handen maken licht werk, werd eens te meer bewezen. De organisatie is alle 157 (!) vrijwilligers die dit evenement met zijn allen mogelijk hebben gemaakt ontzettend dankbaar. Alle vrijwilligers hebben zelf bovendien ook een leuke dag gehad met elkaar en er wordt met veel enthousiasme terug gekeken op deze feestdag voor de wielersport in het Rijk van Nijmegen.

In 2024 is er zodoende vast en zeker weer een editie van de Omloop der Zevenheuvelen. De organisatie verzamelt momenteel alle feedback vanuit vrijwilligers en deelnemers om editie zes weer een nóg groter succes te laten zijn. Heeft u ook een terugkoppeling voor de organisatie? Dat wordt altijd op prijs gesteld: stuur uw bericht naar info@omloopderzevenheuvelen.nl. We zien u graag weer bij de Omloop der Zevenheuvelen 2024!

Deel dit bericht